toxische hepatitis


toxische hepatitis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

vorm van acute hepatitis (leverontsteking) die veroorzaakt wordt door schadelijke, giftige stoffen, vooral bij overmatig gebruik van alcohol, drugsgebruik en medicijngebruik

Algemene voorbeelden


In het geval van toxische hepatitis [...] is alcohol meestal de "boosdoener". Artsen spreken ook van alcoholische leververvetting hepatitis (medische steatohepatitis, ASH). Overmatig alcoholgebruik beschadigt de lever van de getroffenen. Hierdoor wordt er meer vet opgeslagen en ontstaat er een ontsteking. Als u alcohol blijft drinken, kan levercirrose optreden.

https://www.dokter.nu/hepatitis,

Chronische hepatitis is het gevolg van bestaande acute hepatitis, zoals: [...] toxische hepatitis (veroorzaakt door bijvoorbeeld bepaalde drugs of alcohol).

https://www.dokter.nu/hepatitis,

Toxische hepatitis (levertoxiciteit, giftige lever) is een aandoening waarbij de lever ontstoken is doordat deze is blootgesteld aan een toxische (giftige) stof, zoals medicijnen, voedingssupplementen, alcohol en kruiden. Zowel mentale als lichamelijke symptomen verschijnen, zoals vermoeidheid, huid- en oogproblemen en diarree. De patiënt heeft een ziekenhuisopname nodig waarbij hij ondersteunende zorgen krijgt en de bron van de klachten geëlimineerd of gestopt wordt.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/190601-toxische-hepatitis-ontsteking-van-lever-door-giftige-stof.html